KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye'den Renkler ve Şaheserler



TÜRKİYE’DEN RENKLER VE ŞAHESERLER (COLORS AND MASTERPIECES OF TURKEY)

Editör: Sıtkı FIRAT
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 2010.
Sanat Eserleri Dizisi, 1. bs.
360 s., rnk., res., 33 cm. Fiyatı: 70 TL.

Sahip olduğumuz kültürel ve tarihî birikimi geçmişten günümüze ve zenginleştirerek geleceğe aktarmayı amaçlayan bir yayın politikası izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı,  2010 yılında, Sıtkı Fırat tarafından hazırlanan “Türkiye’den Renkler ve Şaheserler (Colors and Masterpıeces of Turkey” adlı eseri her kesimden okuyucusuyla buluşturmuştur.

Tarih öncesi zamanlardan günümüze çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Anadolu, bu özelliğiyle kültürlerin ve uygarlıkların beşiği olma unvanını hak etmiştir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak biz, tüm bu uygarlıklardan miras aldığımız bu zengin hazineyi ülkemizin olduğu kadar bütün insanlığın da ortak mirası olarak görmekte ve bu değerlerin korunarak özenle gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük önem vermekteyiz.

Günümüzden dokuz bin yıl önce ilk yerleşmelere sahne olduktan bu yana Küçük Asya, Anadolu ve Türkiye gibi değişik isimlerle anılsa da tarih kesitinde Hititlerden Urartulara, Romalılardan Selçuklulara ve Osmanlılardan günümüze kadar birbirinden farklı pek çok kültürün birbirinden güzel ve zengin mirasını barındıran ülkemiz, “Türkiye’den Renkler ve Şaheserler” adlı bu eserde fotoğraf kareleriyle bir kez daha gün ışığına çıkmakta ve âdeta bu karelerde donmaktadır. Eski uygarlıklardan günümüze intikal eden surlar, kaleler, köşkler, saraylar ve kasırlar; yer altı şehirleri, tiyatrolar, agoralar, stadyum ve dinsel yapılar; Selçukluların ünlü ulu camileri ve kervansarayları; Osmanlıların her biri birer sanat şaheseri olan camileri, medreseleri, darüşşifaları, imaret ve hamamları; köprüleri, çeşmeleri, sebilleri, mozaikleri ve minyatürleri bu yapıtta yerlerini almaktadır.

İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan bu çalışma ile ülkemizin doğal ve sanatsal güzellikleri, mimarinin ulaştığı en üst düzeyi temsil eden ve âdeta birer abide niteliğindeki yapıları herkesin anlayabileceği sade, estetik bir anlatım aracı olan fotoğraflarla hem gelecek nesillere hem de dünyaya tanıtılmaktadır. Ömrünün önemli bir kısmını bu alandaki çalışmalara adayan fotoğraf sanatçısı Sıtkı Fırat, bu yapıtıyla bizlere yalnız görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda araştırmacılar için de kaynak niteliğinde bir albüm armağan etmiş oluyor.